Leer inspirerend presenteren

Met de Leren Presenteren training van TalkLikeTED wordt spreken in het openbaar makkelijk en leer je de aandacht van het publiek moeiteloos vast te houden.


Het geven van een goede presentatie is niet zo makkelijke als het klinkt. Je hebt vast wel eens een presentatie voorbereid met het daarin een paar relevante feiten, wat diagrammen of grafieken en dat alles in een PowerPointpresentatie. Wellicht heb je de tekst een paar keer voor jezelf geoefend, maar dat was het dan ook. En ergens weet je zelf ook: dit is niet de manier. Maar hoe geef je dan wel een goede presentatie? Welke elementen zijn cruciaal en zorgen dat jouw publiek écht met interesse zal luisteren? Ligt het misschien aan jouw eigen presentatie skills? Hier vind je het antwoord op al je vragen over leren presenteren!

Kan iedereen leren presenteren?

Sommige mensen lijken een gave te hebben voor spreken in het openbaar. Het lijkt hen makkelijk af te gaan en ze hebben ook nog eens een duidelijk verhaal. Een tikje persoonlijk, met anekdotes die blijven hangen en tegelijkertijd is het alsnog een zakelijk (succes) verhaal. “Daar moet je vast talent voor hebben” is dan de meest gehoorde uitroep! Niets is minder waar! Ook jij kunt leren spreken op een zeer effectieve en overtuigende manier. Met een Leren Presenteren cursus leer je de kneepjes van het vak en geef jij straks de ene na de andere presentatie op topniveau. Leer inspirerend presenteren

Bij TalkLikeTED geef ik mijn kennis van het begeleiden van TED sprekers door. Het format van een TED Talk is namelijk niet voor niets een succes. Tientallen trucjes vormen samen een bepaald format waardoor deze verhalen pakkend zijn. TED presentaties bevatten een aantal belangrijke onderdelen: een verhaal, een kernboodschap en een charismatische manier waarop het wordt verteld. De juiste verhouding tussen deze onderdelen is waar het om draait. En uiteraard moet je ook dicht bij jezelf blijven om te zorgen voor een natuurlijk geheel.

Wil je leren presenteren? Neem even contact met mij op

Wat is inspirerend spreken?

Het komt helaas veel te vaak voor dat presentaties niet zo inspirerend zijn als had gekund. Er zijn maar weinig presentaties die je bijblijven. Dit zijn de presentaties van mensen die jou hebben weten te inspireren. Op een bepaalde manier maken deze personen indruk en geven ze jou energie. Hoe doen ze dat? 

Contact maken met je publiek is een van de belangrijkste manieren om te inspireren. Alleen door contact kun je jouw toehoorders meenemen in jouw verhaal. Zonder contact zal niemand snel overtuigd zijn van wat jij te zeggen hebt. Of je nu een fysieke bijeenkomst hebt of digitaal, contact maken is van groot belang.

De ene presentatie is iets gemakkelijker inspirerend te maken dan de ander. Dit kan liggen aan het onderwerp, je eigen affiniteit met het onderwerp of bijvoorbeeld het beoogde publiek. Maar houd in je achterhoofd dat iedere presentatie, waar het ook over gaat, op boeiend kan worden gemaakt. Jouw boodschap en de manier waarop je die boodschap onder de aandacht brengt, zijn uiteindelijk beslissend.


Goed leren presenteren

Een effectieve presentatie heeft dus meer te maken met de manier van presenteren, dan met de inhoud. Daarbij helpt het om een presentatie niet alleen maar als een informatieoverdracht te zien. Natuurlijk is dit vaak de onderliggende reden van een presentatie. Wellicht ben je door collega’s gevraagd om de laatste financiële cijfers te presenteren of een update te geven van dat nieuwe project. Zelfs in deze gevallen kun je met een bepaalde aanpak zorgen voor een pakkende manier van informatie delen.

Begin met jezelf in te beelden wat jouw publiek te weten moet komen. Wat weten zij al over het onderwerp? Wat weet je zelf over het onderwerp? En waar zit het gat van informatie wat je kunt opvullen? Focus op hetgeen wat relevant is en voorkom het delen van te veel details. Met jouw speech heb je de mogelijkheid om mensen anders te laten denken, energie te geven en tot actie aan te zetten. Goed leren presenteren draait om enthousiasmeren, inspireren en het delen van de juiste informatie.

Leren presenteren training

Wil jij aan de slag met het ontwikkelen van jouw presentatievaardigheden? Dan ben je bij TalkLikeTED aan het juiste adres. In alle trainingen staat een prettige, open sfeer centraal. We gaan aan de slag met verschillende technieken en doorlopen allerlei oefensituaties. Als deelnemer krijg je zowel van mij als presentatiecoach als van de andere deelnemers feedback. Op deze manier kunnen we het meeste van elkaar leren. Door de positieve benadering van de trainingen kan het zomaar zijn dat zelfs de minst enthousiaste spreker zin krijgt om te presenteren. Na het volgen van een training over leren presenteren zullen mensen jouw optreden in ieder geval niet snel meer vergeten. Leer inspirerend presenteren.

Een aantal onderdelen die aan bod (kunnen) komen zijn:

  • Voorbereiden van een inspirerende presentatie
  • Direct zorgen dat het publiek aan je lippen hangt
  • Storytelling als techniek voor het toevoegen van een verhaal bij de presentatie
  • Het gebruik van emotie om het publiek betrokken te laten voelen
  • De do’s en don’ts van het geven van een inspirerende presentatie
  • Het betrekken van je publiek
  • Gebruik van visuals voor een dynamische presentatie
  • Het beantwoorden van vragen
  • Non-verbale communicatie zoals lichaamstaal en stemgebruik

Schakel de hulp in van een presentatiecoach

De programma’s van TalkLikeTED hebben als doel om jou een betere spreker te maken. Als presentatiecoach ben ik inzetbaar door heel Nederland, onder anderen in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en Maastricht. Jouw presentatie brengen we samen naar topniveau met onder andere praktische tips en trics. Leer inspirerend presenteren.

Iedere klant heeft zijn eigen redenen om aan te kloppen voor hulp bij presenteren. Daarom spits ik iedere training en workshop toe op de specifieke doelgroep. We werken met specifieke leerdoelen en feedbackmomenten. Op deze manier kun je alles uit een coaching sessie of traject halen. Je gaat naar huis met concrete handvatten waarmee je jezelf verder kunt ontwikkelen op het gebied van presenteren. Zo kun je het geleerde direct in de praktijk toepassen.Kun je niet wachten om aan jouw presentatievaardigheden te gaan werken? Schrijf je dan snel in voor een van de trainingen, Leer inspirerend presenteren, workshops of coaching sessies van TalkLikeTED.