Online presenteren met impact: alles over digitaal communiceren

Sinds de corona crisis werken we massaal thuis en zijn digitale meetings de norm geworden. Hoe zorg je virtueel voor een effectieve en interactieve presentatie?


Het is je vast bekend. Je hebt de ene digitale meeting na de andere en je merkt dat het lastig is om je aandacht vast te houden. Omdat je vanuit huis werkt, is het heel makkelijk om tussendoor even een email te beantwoorden of om whatsapp te bekijken. Een online presentatie is van zichzelf minder interactief dan fysieke vergaderingen. Maar virtueel presenteren biedt ook allerlei mogelijkheden waardoor het juist interessant kan worden. Bij TalkLikeTED heb je keuze uit verschillende trainingen die zijn gericht op de kunst van online presenteren. Want ook online presenteren, kun je leren!

Volg een online presenteren training!


Praktische tips online presenteren

Een virtuele presentatie maken kost waarschijnlijk wat meer voorbereiding dan wanneer je dezelfde presentatie in een fysieke setting zou geven. Zodra je een online presentatie gaat houden is het belangrijk om een aantal randvoorwaarden op orde te hebben. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je vooraf goed weet waar je het over gaat hebben. Dit komt de presentatie altijd ten goede en zo weet je direct de aandacht vast te houden. Test vooraf de techniek zodat je weet hoe het werkt. Hoe krijg je iedereen in beeld? Weet je hoe je straks je scherm kan delen? Hoe reageer je op de chat berichten? Weet je hoe je deelnemers kunt muten om storend achtergrondgeluid te weren? Het is belangrijk om al deze zaken vooraf te hebben doorgenomen.

Daarnaast kun je het beste zorgen voor een rustige achtergrond. Een lichte muur en slechts een paar spullen in beeld is een goede keus. Je kunt natuurlijk kiezen voor een virtuele achtergrond, maar dit leidt vaak toch af van je boodschap. Wil je liever niet dat jouw persoonlijke ruimte in beeld komt? Dan is het blurren van je achtergrond ook een optie, alhoewel dit soms net niet helemaal goed werkt.

Om te zorgen dat je online zo goed mogelijk overkomt, is het een goede tip om te gaan staan tijdens je presentatie. Je stemgeluid klinkt dan anders, het ziet er levendiger uit en je kunt zelf beter focussen. Zorg ervoor dat jouw camera gericht is op je gezicht en bovenlijf. Een verkeerd geplaatste camera kan een grote afleiding zijn. Ook de juiste belichting maakt een wereld van verschil. Mocht je niet beschikken over daglicht, zet dan een lamp aan zodat je goed te zien bent.

Interactief presenteren

Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om online een presentatie te geven. Het ene medium biedt wat meer mogelijkheden voor interactie dan de ander. Het creëren en behouden van interactie is vaak de grootste uitdaging bij online presenteren. Je kunt niet altijd zien of alle deelnemers daadwerkelijk met hun aandacht bij jouw verhaal zijn. Zijn mensen aan het multitasken of is iedereen echt naar je aan het luisteren? Met een paar tips en tricks kun je ervoor zorgen dat je het maximale uit het moment haalt. Online presenteren met impact.

Allereerst is het belangrijk dat iedereen de camera aan zet. Zonder video is het nóg verleidelijker voor deelnemers om de aandacht te laten verslappen. Alleen wanneer alle camera’s aan staan kun je een connectie maken met jouw publiek.Online presenteren met impact & Online interactief presenteren vraagt daardoor om bepaalde regels. Niet iedereen vindt het fijn om de camera aan te zetten, maar voor jou zal dit een enorm verschil maken. Zo kun je zien hoe je boodschap over komt en bijsturen wanneer er onduidelijkheden zijn.

Online presenteren zorgt voor uitdagingen die voorheen niet van toepassing waren. Je zult vaker actief om reacties moeten vragen van je publiek. Dit kun je doen door vragen te stellen, een discussie te starten of bijvoorbeeld een stelling in te brengen. Blijven de reacties uit? Vraag dan expliciet aan bepaalde mensen om te reageren. Een minder krachtige benadering, maar beter dan een ellenlange stilte tijdens je presentatie.


Tools online presenteren

Bij een fysieke presentatie hebben mensen vaak de neiging om zaken op een whiteboard te schrijven of om met een laserpen presenter bepaalde delen van een presentatie uit te lichten. Dit is digitaal allemaal net wat anders. Of je nu Microsoft Teams gebruikt, Google Meet of Zoom, je bent vaak gebonden aan de mogelijkheden van een bepaald platform. Gelukkig is er meer mogelijk dan je wellicht denkt!

Zowel in Zoom als in PowerPoint zelf kun je tijdens de presentatie notities toevoegen. Zo kun je bepaalde delen van je slide uitlichten. Ook zijn er meerdere manieren om de deelnemers te betrekken bij de presentatie, bijvoorbeeld door middel van een kleine quiz in Kahoot of door het uitbrengen van stemmen in Mentimeter. Of gebruik fysieke middelen voor het beantwoorden van vragen, zoals een groen en rood item wat staat voor een bepaald antwoord. Er zijn legio mogelijkheden, als je maar creatief bent ingesteld, Online presenteren met impact.

Wil je meer weten over handige tools tijdens het online presenteren? Volg dan een van de trainingen van TalkLikeTED!

 

Online presenteren workshop

Een virtuele presentatie maken klinkt misschien eenvoudig, maar er komt veel bij kijken. Alle bovenstaande tips helpen je goed op weg om een effectieve online presentatie te geven. Om écht bedreven te worden in online communicatie is het echter van belang om te oefenen. Heel veel te oefenen. De workshops van TalkLikeTED zijn een uitgelezen kans om in een rustige setting aan de slag te gaan met jouw spreekvaardigheden. Door middel van verschillende scenario’s kun je rustig oefenen. Overtuigend en zelfverzekerd online presenteren is het doel waar we samen naartoe werken. Online presenteren met impact.

Je leert hoe je jezelf het beste presenteert, welke digitale tools je wanneer toepast, hoe je jouw presentatie interactief maakt en op welke manier je boodschap effectief overkomt. Door individuele feedback sessies leer je hoe het beter kan en waar je aan moet werken. Bij TalkLikeTED leer je ook diverse trucjes waarmee je een verhaal de ‘secret sauce’ kunt geven waar TED talks bekend om staan. Of je nu met het hele team aan de slag wilt, of juist op zoek bent naar 1-1 coaching sessies: ik help je op weg om een betere spreker te worden.