10 lessen van Olympische sporters voor jouw eigen presentatie, uit een prachtig wetenschappelijk onderzoek.

Meedoen aan de Olympische Spelen is een bijzondere prestatie, en de druk die daarbij komt kijken, is uniek. Of een atleet nu strijdt om de snelste borstcrawl of goud wil winnen in de moderne vijfkamp, psychologie speelt een cruciale rol in hun succes of falen deze zomer in Parijs.

In recente Olympische Spelen hebben we gezien welke mentale tol het hoogste niveau van competitie kan eisen. De Amerikaanse turnster Simone Biles trok zich terug uit vijf evenementen op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio om haar mentale gezondheid te beschermen, en 23-voudig gouden medaillewinnaar Michael Phelps heeft de mentale inzinking beschreven die hem na de Spelen treft.

Het vermogen om te herstellen van tegenslagen, zoals teleurstellende prestaties of blessures, is cruciaal. Emotionele regulatie, zoals het herkennen en beheersen van emoties, helpt atleten gefocust en vastberaden te blijven. Veerkracht is geen vaste eigenschap, maar een dynamisch proces dat zich ontwikkelt door een samenspel van persoonlijke eigenschappen, psychologische vaardigheden en omgevingsfactoren zoals sociale steun. Een onderzoek uit 2012 in het Verenigd Koninkrijk wees uit dat positieve persoonlijkheid, motivatie, vertrouwen en focus, evenals het gevoel van sociale steun, atleten helpen om beter om te gaan met de stress van de Olympische Spelen. Sterke netwerken van familie, vrienden en coaches bieden extra emotionele kracht en motivatie.

Lees Ook: Authentiek presenteren – vijf tips van de TED coach

In het moment blijven helpt atleten om niet overweldigd te raken door de betekenis van hun evenement of afgeleid te worden door teleurstellingen uit het verleden en de druk van hoge verwachtingen. Mindfulness-meditatie en ademhalingsoefeningen helpen om kalm en gefocust te blijven. Visualisatie van prestaties helpt om specifieke bewegingen of routines in te oefenen. Goed geoefende pre-performance routines creëren een gevoel van normaliteit en controle, zoals een tennisser die de bal een bepaald aantal keren stuitert voor het serveren.

Falen kan verwoestend zijn en atleten kunnen een ingewikkelde relatie hebben met winnen, zoals het ervaren van een leeg gevoel na de Spelen, zelfs als ze een medaille hebben gewonnen. Olympiërs moeten prioriteit geven aan basisbehoeften zoals voldoende slaap en ontspanning om mentaal bij te tanken. Een Australische studie uit 2020 toonde aan dat het behouden van mentaal welzijn samenhangt met betere sportprestaties. Olympiërs werken nauw samen met ondersteuningsteams zoals prestatievoedingsdeskundigen en sport- en bewegingspsychologen om zowel hun fysieke als mentale gezondheid te beschermen. Technieken zoals mindfulness of cognitieve herstructurering helpen bij het omgaan met prestatieangst.